Aurora Reinhard: Poikatyttö

VERK: Aurora Reinhard – Pojkflickan (Poikatyttö)

Queer bodies

2002 | längd 12:23

Om verket

Arbetet fick sin början då jag på våren 1999 började filma flickor i olika åldrar som hade androgynt utseende eller liknade tonårspojkar. Bland dem fanns det några vars habitus förvirrade mig och andra människor. Jag ville veta vad de själv tänker om sitt utseende, kön, sin ställning i samhället…

Aspekten av upptäcktsresa hör till alla mina verk, de är en möjlighet att fördjupa sig i något ämne. Pojkflickan var en upptäcktsfärd i könsupplevelsen då en individ av någon orsak inte passar direkt i de två traditionella formerna. Jag ville förstå dem och i efterhand sett också mig själv.

För mig personligen är det viktigaste temat utanförskap. Vårt samhälle är/var grovt tudelat med tanke på könen.

Om konstnären

Aurora Reinhard är en helsingforsisk bildkonstnär som i sina verk har granskat könsidentitet och med kön förknippade stereotyper. I början av sin karriär arbetade Reinhard främst med video- och fotokonst men de senaste åren har hon alltmer övergått till tredimensionellt uttryckande och producerar hyperrealistiska, fetischliknande föremål och skulpturer. Reinhards kortfilm Pojkflickan (2002) belönades med ZKM-centrets pris för mediekonst i Tyskland. År 2019 tävlar Reinhard om Ars Fennica-priset.

Uppgifter

Uppgift: Pojkflickan – Diskussionväckare
Uppgift: Pojkflickan – 4-hörn -uppgift