VERK: Azar Saiyar – Första gången (Primus Tempus)

Vad betyder det?

2014 | Längd 05:17

Om verket

De omordnade klippen från tv-reklamer föder en illusion som skiljer från det ursprungliga reklammaterialet. Bilderna är fängslande och dragningskraften är fortfarande närvarande, men de saknar direkt förbindelse med produkten. Bildernas tolkningsmöjligheter blir skummare, bredare och mera förbryllande.

Om konstnären

Azar Saiyar bor och arbetar i Helsingfors. Hon är filmskapare och mediekonstnär. Återkommande teman i Saiyars arbeten är frågan om identiteten och dess gränser samt människans möjligheter att påverka sitt eget liv och sin livsmiljö.

Klicka på CC för att se undertexter på svenska

Verkets teman

Med reklam försöker man sälja produkter och tjänster. Reklamen har ofta en noga utvald målgrupp. De nya digitala plattformarna ger marknadsförarna möjligheten att göra noggrannare riktad reklam än någonsin.

Via datorers, pekplattors och smartmobilers applikationer delar vi konstant användarinformation till utomstående aktörer. Informationen om vilken länk du klickar på, vad du köper, vad du tittar och hör på, vem du följer, vems inlägg du gillar och var du rör dig hjälper marknadsförarna att rikta sina reklamer just till dig. Webbläsarna tycks helt magiskt bjuda på riktade sökresultat, och i sociala mediers flöden dyker det upp inlägg som har att göra med särskilda produkter.

De nya digitala kanalerna har också möjliggjort en ny slags marknadsföring speciellt i de sociala medierna och videobloggarna som baserar sig på image- och peer-to-peer -marknadsföring.

Uppgift: Första gången – Vad säljer

Uppgift: Första gången – Fiktion föremål

Uppgift: Första gången – Världens härligaste video

Uppgift: Första gången – Bildseriekull