VERK: Heta Kuchka – De bedårande (Hurmaavat)

Vad betyder det?

2000 | Längd 12:00

Om verket

En ung kvinna anförtror sig åt tittaren som åt sin bästa vän och berättar om sina erfarenheter med män.

Om konstnären

Heta Kuchka är en finsk-amerikansk konstnär som bor och arbetar i Helsingfors. År 2001 blev hon färdig konstmagister från Bildkonstakademin. Kuchka är en mångsidig och produktiv konstnär som i sina arbeten använder fotografi, rörlig bild och teckningar. Kuchka behandlar död och åldrande i sina verk, men också unga och deras tankar, och hennes sätt att närma sig temana är med varm humor. Kuchka blev vald till årets unga konstnär år 2006 och hon representerade Finland i FocusFinland-paviljongen på konstmässan ARCOmadrid.

Klicka på CC för att se undertexter på svenska

Verkets teman

Den digitala omvärlden och dess fenomen kräver nya färdigheter, ny kunskap och attityd. Vem som helst kan producera innehåll till internet och de sociala medierna. Det finns olika digitala plattformar för att producera innehåll och publicera information. Bloggar är sajter på vilka användarna delar med sig av sitt liv, aktuella ämnen eller andra intressen med text och bild. Det publicerade materialet stannar i bloggen och kan läsas och kommenteras. I sina bloggar kan människor uppträda under eget namn eller signatur. Vloggar, eller videobloggar, är blogg-liknande publikationer som blivit vanliga i YouTube-videotjänsten. De som har videobloggar kallas också för vloggare, och det har fötts en egen fankultur runt att följa dem. Populära vloggare har till och med blivit kändisar. I vloggarna, precis som bloggarna, är innehållet ofta personligt och har att göra med personens kunnande och intressen eller aktuella ämnen.

De personliga profilerna i sociala medierna gör tankarna, erfarenheterna och motgångarna mer eller mindre offentliga beroende på individens förfaringssätt och principer. För publicerandet finns olika kanaler i vilka det är möjligt att begränsa och redigera publiken på önskat sätt. Användaren kan välja vem som ser inläggen samt hantera sekretessen på internet. Sådana kanaler är till exempel Facebook, Instagram och Snapchat. Beroende på tjänsten delar man text, bilder eller videor.

Uppgift: De bedårande – Privat vs offentlig

Uppgift: De bedårande – Berättelsen om sociala medier

Uppgift: De bedårande – Vad som faller dig in

Klicka på CC för att se undertexter på svenska