Sasha Huber: Karakia - The Resetting Ceremony

VERK: Sasha Huber – Karakia – återställningsceremonin (Karakia – The Resetting Ceremony)

Vems kultur?

2015 | längd 05:20

Om verket

Konstnären Sasha Huber går med maorin och stenskulptören Jeff Mahuika (Kāti Māhaki, Poutini Kāi Tahu) till en glaciär på Nya Zeeland. Där ska han framföra en karakia-ceremoni i avsikt att upphäva namnet på glaciären som uppkallats efter den schweiziska naturvetaren Louis Agassiz samt det rasistiska ekot som är förknippat till namnet.

Louis Agassiz (1807-1873) var förutom forskare också en inflytelserik utvecklare och spridare av rasistiska rasläror. Flera ställen runtom i världen är uppkallade efter honom.

Karakia-videoverket är en del av Sasha Hubers Demounting Louis Agassiz -projekt där hon på olika ställen i världen tillsammans med lokala aktörer strävar till att frigöra ställen som bär Agassiz namn från sitt rasistiska arv samt synliggöra Agassiz teoriers effekt i dagens läge.

Om konstnären

Sasha Huber är en multidisciplinär konstnär som bor i Helsingfors. Hennes verk består av video, foto, publikationer, performance och interventioner och konsten undersöker minnets politik, historiens spår i vår tid samt i kulturer inrotade identiteter. Huber har schweizisk-haitisk bakgrund.

Uppgifter:

Uppgift: Karakia – Diskussionsväckare

Uppgift: Karakia – Framstående personer och platser

Uppgift: Karakia – Ställets historia