J.A. Juvani: Squeaky Toys

Illusia Juvani: Squeaky Toys – Keskustelun tueksi

Queer bodies

Minkälaista keho- ja sukupuolinormatiivisuutta videon henkilö kyseenalaistaa? Miksi? Mitä kehonormatiivisuus on? Kerro esimerkkejä. Mitä sukupuolinormatiivisuus on? Kerro esimerkkejä.

Ota selvää, mitä ”queer” merkitsee. Millä tavalla videon keho on queer? Piirrä tai kuvaile keho, joka on queer. Mitä ominaisuuksia siinä on? Voiko tehdä tarkkaa eroa queer-kehon ja ”normaalin” kehon välillä? Kuka erot määrittää? Millä eri tavoin kaikki kehot eroavat toisistaan?

Mitä tunteita video sinussa herätti? Katsokaa video uudelleen. Pohdi, miten tunnetilasi etenivät videon aikana. Tunsitko iloa, hämmennystä, ärtymystä, helpotusta, voimaantumista, turhautumista tai jotain muuta? Mikä tunne seurasi toista?

Rinnat ovat kehonosana sukupuolitettu. Niihin liittyy myös voimakkaita kauneusihanteita. Mitä nimiä suomen kielessä on rinnoille? Minkälaisia erilaisia näkökulmia eri nimityksen tuovat rintoihin? Englannin kielessä on termi ”man boobs”. Miksi miehen rinnoista puhutaan eri tavalla kuin naisen rinnoista?

Yhteiskunnan normit vaikuttavat vahvasti myös muihin kehonosiin ja siihen, miltä ne ”saavat” näyttää. Monia intersukupuolisia lapsia ohjataan tiettyyn sukupuoleen kosmeettisilla sukuelinten leikkauksilla ja hormonihoidoilla. Näissä toimenpiteissä ei aina kunnioiteta lapsen itsemääräämisoikeutta.  Mitä mieltä olet tästä?