Hinni Huttunen: Sleaveless/Fearless (2015)

Mediataidetta virkistykseksi aikuisille

Terveiset AV-arkista! Tässä mediataidetta ja tehtäviä ensisijaisesti aikuisille, joilla on pääsy nettiyhteyden äärelle. Sopivat hyvin myös etätyöläisen tyhy-hetkeen tai muutenkin virkistykseksi! Tehtävät voi tehdä joko itsekseen tai porukalla, esimerkiksi keskustellen pienissä ryhmissä etäyhteyden kautta. Taideteokset kuuluvat AV-arkin Mediataide kasvattaa! -palveluun.


Mitä kuuluu?

Mitä sinulle kuuluu? Tee piirustus, aikaa 10 minuuttia. Kuvaan voi lisätä sanoja tai kirjaimia. Voit myös välillä vaihtaa piirustussuuntaa.

Katso Risto-Pekka Blomin teos Mitä Kuuluu. Pohdi tai keskustelkaa: Mitä videosta tuli mieleen? Millaisia tunteita se herätti?


Valituskuoro

Katso Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen teos Valituskuoro.

Pohdi tai keskustelkaa: Miltä teos tuntui? Millainen olo siitä jäi? Kirjoita 5–10 asiaa, joista sinun tekee mieli valittaa. Kirjoita seuraavaksi 5–10 asiaa, jotka tuovat sinulle iloa. Tee tai tehkää pienessä ryhmässä yhteinen teksti, johon sisältyy äsken kirjoittamianne asioita.


Etäkaveri

Katso Pekka Sassin teos A Friend. Pohdi tai keskustelkaa: Miltä teos tuntui? Millainen tunnelma siinä oli? Millaisilla äänillä tunnelmaa voi muuttaa? Millaisia ääniä viihteessä käytetään vaikkapa iloisen, romanttisen tai pelottavan kohtauksen kuvaamiseen elokuvissa tai televisiossa?

Laita hetkeksi silmät kiinni, hengitä rauhallisesti ja keskity kuuntelemaan ympäristösi ääniä. Mitä ne tuovat mieleen? Keksi nimi kuvitteelliselle elokuvalle, jonka taustamusiikkina olisi ympäristösi äänet.

Pekka Sassin taideteoksessa tunnelma muuttui etäisestä lämpimäksi.

Tee joko vaihtoehto A, B tai C:

A) Kaksi kuvaa tai video muuttuvalla tunnelmalla

Jos sinulla on käytössäsi vaikkapa kännykkäkamera, kokeile ottaa jostakin asiasta ympäristössäsi ainakin 2 kuvaa, joissa tunnelma on erilainen, esimerkiksi ensin valoisa ja sitten synkkä. Voiko huonekasvin saada näyttämään pelottavalta tai hassulta eri kohdasta kuvaamalla tai eri valossa? Voit myös kuvata videon, taustalle voi lisätä musiikkia tai muuta ääntä. Tehtävän voi tehdä myös piirtäen kaksi kuvaa samasta esineestä, ihmisestä tai näkymästä, niin että kuvissa on eri tunnelma.

Jos teet tehtäviä porukalla, katsokaa kuvattuja kuvia tai videoita yhdessä ja keskustelkaa niistä.

B) Kuva ja musiikit

Ota kameralla tai piirrä kuva ympäristöstäsi. Suunnittele millä kahdella kappaleella säestäisit kuvaa, niin että sen tunnelma muuttuisi. Kirjoita ylös kappaleiden nimet.

Porukalla tehtävän voi tehdä myös niin, että jokainen ottaa kuvan ja valitsee ensimmäisen kappaleen kuvan taustalla. Sen jälkeen kuva lähetetään eteenpäin ja kuvan saanut valitsee kappaleen edellisen kappaleen jatkoksi, kuvan tunnelmaa muuttaen. Mikäli mahdollista, lisäksi voi tehdä videon, jossa kuva pysyy koko ajan samana ja taustalla soi vuoron perään pätkät kahdesta eri kappaleesta.

C) Sana ja kuva

Jos teet tehtäviä yhdessä, lähetä toiselle mikä tahansa keksimäsi sana ja toinen kuvaa sanan pohjalta kuvan. Jos teet tehtävää yksin, voit etsiä sanan esimerkiksi avaamalla kirjan umpimähkään. Toiko kuva sanalle uusia merkityksiä?


Punahilkka ja susi

Katso Minna Suoniemen teos Punahilkka ja susi. Videolla esiintyy lapsi, jonka ääntä on hidastettu niin, että se kuulostaa pedon karjunnalta. Perinteisesti lapsiin ja erityisesti tyttöihin on liitetty melko toisenlaisia ääniä. Entä aikuisiin? Onko omassa arjessasi tai työssäsi kaikki samat asiat sallittuja kaikille? Pohdi tai keskustelkaa.

Mikä on lempiäänesi? Listaa 3 mitä tahansa ääntä, jotka liittäisit itseesi. Jos teet tehtäviä työyhteisössä, voitte miettiä yhdessä 3 ääntä, jotka liittäisitte työpaikkaanne.


Sleeveless/Fearless

Katso Hinni Huttusen teos Sleeveless/Fearless. Pohdi tai keskustelkaa: Mitä tunteita tai ajatuksia teos herätti?

Mikä sinua pelottaa? Piirrä, maalaa tai kuvaa videolle pelko.
Entä mikä saa olosi vapaaksi ja helpoksi? Piirrä, maalaa tai kuvaa videolle kepeys.

Keksi tarina, jossa kohdataan jotain pelottavaa ja tarina päättyy hyvin, ainakin jonkun näkökulmasta. Toteuta tarina yhdellä näistä keinoista:
– videona
– tarinana, jossa on joko pelkästään kuvia
– tarinana, jossa on kuvia ja sanoja

Jos teet tehtäviä porukalla, jakakaa teoksia toisillenne ja mahdollisuuksien mukaan niitä voi myös toteuttaa yhdessä.


Kiitos osallistumisesta ja hyvää vointia!

Lisää taidetta ja oppimateriaaleja löydät sivustolta https://mediataidekasvattaa.niili.net